perjantai 19. syyskuuta 2008

Ksantippa ei halua olla täti

Tunnetuin Ksantippa lienee Sokrateen riitaisa ja pahansisuinen vaimo, joka eli 469-399 eKr, siitäkö VIIKKOSANOMIEN pakinoitsija Maija-Liisa Heini (*1917-1988) otti nimimerkkinsä Ksantippa. Samalla nimimerkillä hän kolumnoi Kotiliedessä. Hän toimi myös toimittajana Helsingin Sanomissa sekä päätoimittajana IltaSanomissa.

Kuvaa pakinoitsija Ksantipasta ei löytynyt, mutta Ylen Elävästä arkistosta poimin seuraavanlaisen klipsin missikisoista vuodelta 1956, missä Maija-Liisa Heini näyttäytyy tuomarin ominaisuudessa. Se on hupaisa välähdys kauneuskisoista yli viidenkymmenen vuoden takaa. Tytöt olivat nykymissimittoihin verrattaessa lyhyitä ja kurvikkaita, usein ammatiltaan liikeapulaisia.

Henkilökuvaa Maija-Liisa Heinistä:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Maija-Liisa_Heini

http://artikkelihaku.kansallisbiografia.fi/artikkeli/7613/

Missikisat vuodelta 1956:

http://www.yle.fi/player/player.jsp?actionpage=3&id=16143&locale=

Mikäli haluat lukea autenttisen Ksantipan pakinan, klikkaa alla olevia leikkeitä suuremmiksi. Pakina löytyy sarjakuvasivulta vuoden 1955 VIIKKOSANOMISTA.

Ksantippa vaikuttaa pakinansa perusteella sivistyneeltä naiselta! Eikö ihminen joka kohtelee ihmisä hyvin säätyyn ja taustaan katsomatta olekin sivistynyt?

Pakinan "minä" ystävystyy köyhän ja orvon asiapojan kanssa, joka toimittelee itseään vanhemmalle naiselle erinäisiä asioita. Kaikki menee hyvin kunnes asiapoika erehtyy kutsumaan Ksantippaa tädiksi! Hui kauheaa, mikä moka asiapojalta, tiedä mitä menetti tädittelyllään? Ystävyys oli sillä selvä ja asiapoika muuttuu tädin silmissä tavalliseksi lättähattupojaksi, joka joutaa mennä.

Hyvät lukijat (etenkin miespuoliset) varokaa tädittelemästä etenkin teitä vanhempia naishenkilöitä! Se on vakava erhe etenkin jos pyritte miellyttämään vanhempaa naista! Minua voitte kokeilla täditellä! En muista minua täditellyn?

Ei kommentteja: