keskiviikko 10. syyskuuta 2008

Apua lapsihalvaus tulee!



VIIKKOSANOMIEN numero 20 vuodelta 1955 kertoo kolmen aukeaman verran, silloin etenkin lasten parissa jyllänneestä vitsauksesta eli poliosta, myös aikuiset halvaantuivat samasta syystä. Tunnetuin polioon sairastunut henkilö lienee USA:n yksi presidentti, noin II maailmansodan aikaan vaikuttanut Franklin D. Roosevelt. Hän pyrki salaamaan vammansa, tuohon aikaan se olikin mahdollista, nykyisin ei enää olisi, kiitos kaikkitietävän MEDIAMME. Vammainen tuskin enää pääsisi USA:n presidentiksi!? Päätähän tuossakin virassa eniten luulisi tarvittavan eikä jalkoja!?

Franklin D. Roosevelt:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Franklin_D._Roosevelt



1955 vielä kuumeisesti etsittiin ja kehiteltiin tehokasta rokotetta tautia vastaan, etenkin USA:ssa. Lehden juttu on suoraan lainattu ja käännetty amerikkalaisen toimittajan artikkelista vain suomalaisen epidemiologin (Risto Pätiälä) lisäyksillä, Suomen tilanteeseen. Kuvissa olevat lapset lienevät amerikkalaisia(?). Uutta tri Jonas E. Salkin rokotetta oli kokeiltu edellisenä kesänä. Suurimmassa vaarassa olivat kansakoulun aloittavat eka- ja tokaluokkalaiset joiden joukkorokottamista harkittiin.

Jutun mukaan Salkin rokote tulee maksamaan Kansalliselle Lapsihalvaussäätiölle yhden dollarin kolmesta pistoksesta. Lapsihalvausta oli kolmea tyyppiä eli piti rokottaa kolmea erilaista poliotyyppiä vastaan?

Tietoa poliosta:

http://www.invalidiliitto.fi/portal/fi/tietoa_ja_tukea/tietoa_vammaryhmista/polio/

http://fi.wikipedia.org/wiki/Polio




Äidin kertomuksen mukaan minun paras leikkikaverini (naapurista) kuoli parivuotiaana polioon. Minä säilyin - vaikka olin lähikosketuksessa kanssaan. En muista asiasta yhtään mitään. Äitini oli antanut minulle aspiriinia, jostain syystä, mitäpä muuta hänellä olisi ollutkaan? Myöhemmin olen lukenut aspiriinin olleen hyvä vastalääke poliota vastaan. Persposkellani on vieläkin arpi (kuoppa), muistona lapsuuden poliorokotteesta. Terveyssisaren piikki ei tainnut olla täysin puhdas, koska rokotekohta märki pahasti. Monia polion sairastaneita on vieläkin keskuudessamme, eläen normaalia elämää kanssamme ammatteineen ja perheineen, vaikka kulkevatkin kenties apuneuvojen avulla. Milloin polio lopullisesti taltutettiin Suomesta, muistan sokeripalapoliorokoteen jaon, olisiko ollut 1970- vai 1980-luku kyseessä tuolloin?

1 kommentti:

Ironmistress kirjoitti...

Sokeripalarokote jaettiin 1984. Kyseessä oli Sabinin rokote, jossa oli eläviä mutta heikennettyjä viruksia.

Sabinin rokote on mutkattomampi ja yksinkertaisempi kuin Salkin, mutta saattaa aiheuttaa paralyyttisen polion ihmiselle, jolla ei ole minkäänlaista luontaista vastustuskykyä poliolle. Suomessa tiettävästi tapahtui neljä tallaista tapausta.