maanantai 25. elokuuta 2008

Sota-ajan vauvanhoitoa

Edellisen postauksen hempeilyn jälkeen, lienee paras palata karuun arkeen. Eiväthän ne suloiset vauvat, aina niin herttaisia ole, vaan vaativia tyranneja suorastaan, etenkin jos on pöksyt märät. Tässäpä oiva apu asiaan! Kelpaisiko tämän päivän ekologisille äideille ja heidän vauvoilleen turve- tai sanomalehtivuode, kuten tämän jutun äiti kertoo. Juttu kertoo ettei turvevuodevauvoilla ollut kuin vaippahousut kapalon tilalla. Ihan pienien possujen kasvatukselta kuulostaa vai mitä? Possut ovatkin mitä suloisimpia otuksia. Näin toimien luulisi lapsen oppivan pian kuivaksi.

1950- ja 1960-luvuilla lienee ollut äitiysavustuspakkauksissa vauvan kuivikkeeksi, kovia pahvisia imulevyjä, lisäksi käytettiin sanomalehteä kuten tässäkin jutussa kerrotaan. Kertakäyttövaipat tulivat vasta 1970-luvulla yleisiksi.



Poimin yllä olevan jutun, Kotilieden vuoden 1944 helmikuun 1. päivän lehdestä. Eletään pahinta sota-aikaa ja kaikesta on pula - köyhääkin. Kekseliäisyyttä vaadittiin arkipäivästä selviytymiseen. Silloin elettiin todella ekologisesti? Kierrätystä kierrätyksen perään.


Klikatkaa tämä juttu suuremmaksi, niin voitte lukea, mitä kaikkea käytettiin pienokaisen vaatetukseen. Miesten sukkiakin. Sopisivatko ne kuuluisat, miesten tennissukat tähän tarkoitukseen, kenties paremmin kuin väärissä tilaisuuksissa miesten jalkoihin.



Huomatkaa vauvan sukkanauhat nappeineen. Eiväthän sukat muutoin pysy potkivan vauvan jaloissa, lisäksi täytyi olla sukkanauhaliivi. Kuvan vauva on tänään 65-vuotias, jos on vielä elossa.


Tässä äiti on sitonut peiton kiinni pinnoihin, jotta peitto pysyisi päällä. Ymmärrettävä yritys pitää vauva lämpimänä, erityisesti talvisaikaan, usein puulämmitteisissä viileähköissä asunnoissa.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihania kuvia ja jännä lukea entisistä 'selviytymismetodeista'. Oi miten nostalgista ja oikeastaan kovin vieraan tuntuista. Tuollaiset narut ja viritykset varmaan tuomittaisiin vaarallisina nykyään(?) (mihin kaikkeen vauva voikaan tukehtua tai kuristua jne.)
Mutta tuo ekologisuus kuulostaa hyvältä, kertakäyttövaipat kun ovat järjetöntä saastetta.. Milloinkahan ne sideharsovaipat tulivat käyttöön?

asa kirjoitti...

Tuossa jutussa puhutaan flannelijonoista eli siitä oli pulaa. Flanellista tehtiin kapalo kait? Niitä kuului olla tusina = 12, lisäksi ohuita kaksi tusinaa (harsovaippoja) siis 24 kappaletta.

Esititpä hyvän kysymyksen kutuharju, löytyisiköhän tietoa googlaamalla?

Tuntuisi, sideharsovaippojen kuitenkin olevan sangen nuoren keksinnön, milloinkas se kehruujenny keksittiinkään ja alkoi teollinen vallankumous sieltä Enlannista. Olisiko 1800-luvun lopulla? Toisaalta, kenties Amerikassa kudottiin ohuita harsoja kun oli puuvillaakin runsaasti? Jospa joku tietävä eksyisi tänne kertomaan?

Anonyymi kirjoitti...

oi miten silloin ennen onkaan olleet toisin asiat! niin erilaista!!