torstai 14. elokuuta 2008

Omenalla päähäni tosiaan

"Ota Olli omenia, omenat ovat makeita" alkaa Viikkosanomien pääkirjoitus vuonna 1955.1.1. Päätoimittajana on Aatos Erkko.

Tämä Viikkosanomien vuosikerta vuodelta 1955 lienee ollut hallussani jo kauan, jo vuosikymmeniä jopa. En ole kauheasti sitä lukenut. Se on ollut muuttojen välillä vuosia pahvilaatikossa ja kaapin kätköissä. Lehdet on sidottu taitavasti kirjaksi, siis koko vuoden 1955 lehdet yhdessä, eipä tuollaista järkälettä iltalukemiseksi sänkyyn oteta. Pöydän ääressä sitä on luettava. Mitoiltaan se on seuraava: pituus 34,5 cm, leveys 25,5 cm ja paksuus 6 cm. Painoakin lienee pari kiloa.



Tarkasteltuani kirjaa tarkemmin huomaan mielenkiintoisia asioita. Päätoimittajana tuolloin oli itse arvoisa Aatos Erkko! Koska lehdet ovat jo 53 vuotta vanhoja oletin kyseisen Erkon olevan muun kuin vieläkin elossa olevan. Googlattuani haulla Viikkosanomat löytyikin valaistusta asialle. Lehti vaikutti siis 1922-1975 välillä ja päätoimittajana tosiaan oli jo tuolloin, vain parikymppinen Aatos Erkko. Eipä ihme vaikka vaikutelmakseni snomista näin äkkipäätä jäikin modernius.



Eivätpä aiheet ole paljoa viidessäkymmenessä vuodessa muuttuneet, vai mitä mieltä olette. Sairaanhoitajien lakosta ja palkoista silloinkin puhuttiin. Tuo kansikuvakin on ajankohtainen ja sitä luonnehditaan seuraavasti: "Yksinäinen ja unelias alppimaja odottaa uhkarohkeiden kiipeilijöiden tuloa". Vastahan seurasimme livenä K2:n valloitusdraamaa Himalajalla, joskaan mitään majoja siellä ei liene vain rohkelikkojen telttoja.


Klikkaamalla kuvia saat ne suuremmiksi ja selvän teksteistä. Mitä on "hyväntekeväisyyskauppa", sellaista termiä en aiemmin ole kuullut?

Ei kommentteja: